Vraag de Clearfacts-magazine aan!

Likoed

Likoed is een Israëlische politieke partij. De naam betekent letterlijk "eenheid". Zij is gevormd na een fusie tussen twee eerdere liberale partijen, te weten de Cherut (vrijheid) en de Liberale Partij.

 

Het is een liberale democratische partij, lid van de Liberale Internationale en als zodanig een zusterpartij van VVD en D66.

Likoed is liberaal en seculier (in tegenstelling tot sommige beeldvorming is die Likoed wil neerzetten als religieus). Mensen van alle geloven zijn dus actief binnen de Likoed, Likoed heeft bijvoorbeeld ook een moslim parlementslid.

De Likud voerde oppositie tot 1977. Daarna leverde het de volgende Israëlische premiers:

  • Menachem Begin (1977-1983),
  • Jitschak Sjamir (1983-1984 en 1986-1992),
  • Benjamin Netanjahoe (1996-1999),
  • Ariel Sharon (2001-2006),
  • Benjamin Netanjahoe (2009-).

De Likoed staat voor vrede door veiligheid, veiligheid door kracht. De Likoed vindt dat Israël de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van haar burgers niet uit handen mag geven. De Likoed wil een bloeiende economie, ongeremd door de achterhaalde structuur van een wurgende vakbondsmacht en staatsbedrijven.

De Likoed is gehecht aan het land, het volk, de tradities, de heilige plaatsen en de band met Joden over de hele wereld.

In Israël is Likoed een organisatie die gegroeid is tot een record van 312.000 leden en is daarmee verreweg de grootste partij.

Interessante links